woensdag 26 april 2017

Vintage camee ketting

Vintage camee ketting

Deze vintage camee ketting maak je zelf in ongeveer een uurtje.
Er is gebruik gemaakt van een echte vintage camee, aangevuld met een hedendaagse pioenroos en een klein strikje. Tenslotte heb ik ronde Dalmation jaspis kralen gebruikt. Door te kiezen voor kralen van natuurlijk materiaal krijgt het geheel echt die brocante Shabby Chic uitstraling.
Het ontwerp is asymmetrisch gemaakt, zodat de cameetjes aan de zijkant hangen, en de Dalmation jaspis kralen zijn daar aan geketteld. Ik heb de ketting zodanig afgewerkt, dat de laatste kraal even hoog draagt als het witte strikje, en er toch balans in de ketting is. Het strikje komt ter hoogte van je sleutebeen te hangen.


Wat heb je nodig voor 1 ketting?
  • Vintage camee in formaat 25x18 mm.
  • Ronde camee met pioenroos formaat 18 mm.
  • Lace edge zettingen, 1 ovale en 1 ronde.
  • Connector strikje.
  • Dalmation jaspis kralen, rond in formaat 10 mm, 10 stuks.
  • Kettelstiften van 30 mm.
  • Ketting in bronskleur.
  • Open ringetjes van 4 mm. Omdat ik even geen bronskleur voor handen had, heb ik gekozen voor antiek koper. Het kleurverschil is nauwelijks zichtbaar met zo'n klein ringetje.
  • Een slotje, ik heb gekozen voor een basic kapittel sluiting.
  • Lijm ik heb hier standaard Hasulith voor gebruikt. 

Hoe ga je te werk?
1. Begin met het verbinden van de jaspis kralen met kettelstiften. Bij het kettelen is het altijd zaak om zo regelmatig mogelijk te werken. Met deze tip ben je goed op weg:
1.1 Plaats de jaspis kraal op de kettelstift. Plaats daarop een kraal van 8 mm, dat is de zwarte glasparel op de foto hierboven.
1.2 Knip de kettelstift af boven de zwarte glasparel. Verwijder de zwarte glasparel. Nu heb je precies een stukje van 8 mm om het oogje te draaien. Zo eindig je dus elke keer met dezelfde lengte.
1.3 Draai nu een oogje met een rondbektang.
Als je iets grotere oogjes maakt, neem dan een kraal van 9 of 10 mm.

 2. Verbind de jaspis kralen 1 voor 1. Draai het oogje pas helemaal dicht als de vorige kraal er al aan geregen is. Probeer er rekening mee te houden dat de oogjes per kraal evenredig geketteld worden, het resultaat is een soepele ketting.

 3. Pak de twee lace edge zettingen erbij. Vouw bij elke zetting de oogjes aan de boven- en onderkant open. Verbind de zettingen met een ringetje. De camee lijm je er nog niet in!

 4. Plaats het witte strikje met een ringetje boven de ronde zetting. Verbind de streng jaspis kralen onder de ovale zetting met een ringetje.

 5. Knip twee stukjes metalen ketting van gelijke lengte. Ik heb twee stukjes van 15 cm gebruikt, misschien wil je zelf een andere lengte. Monteer 1 kettingdeel boven het witte strikje met een ringetje, en verbind het andere kettingdeel aan de kant met de Dalmation jaspis kralen.

 6. Plaats het slotje aan de twee uiteinden van van de ketting. Ik ben zelf rechtshandig, en vind het daarom prettig om het staafje van het slotje aan de rechterkant, boven de camee te plaatsen.

 7. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is de camee├źn in de zetting te lijmen. Ik doe dit pas als allerlaatste omdat de lijm moet drogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuwe serie lampwork kralen

Deze week een mooie selectie nieuwe lampwork kralen in de shop! De video geeft een close up kijkje naar de nieuwe kralen en ideeen voor...